Защо ли се възмущаваме на европарите за "Пайнер"? 15.01 | 15:50

Изведнъж видяхме байганьовщина, а всеки ден живеем мирно и тихо с нея

От Елена Коцева

Според някои критици, всъщност Бай Ганьо е положителен герой. Една теза за образа на Алеко Константинов, наложил се като национален антигерой, която не намира толкова особено място нито в училищните интерпретации, нито в продължаващия живот на героя във вицове, анекдоти и дори и обикновените разговори по съседски.

И така - положителните качества на Бай Ганьо са активността, инициативността, пробивността, издръжливостта и устойчивостта на характера, позволила му да оцелее както през вековете на турското робство, така и в приключенията, с които се сблъсква в Европата.

Та, и в днес, повече от век след написването на книгата от Алеко, образът на Бай Ганьо излиза от устата на българина преди всичко, за да бъде разкритикуван, отречен и оплют. Нищо, че по този начин критикуваме преди всичко себе си като нация. Критикуваме, но… си оставаме същите.

Днес медиите гръмнаха с новината, че музикалната компания "Пайнер Медия” усвоява по европроект 2 милиона лева. Новината всъщност не е новина, защото одобрението по проекта е получено още преди половин година, но днес лавинообразно се струпаха недоволство, отрицание, критика, възмущение, дори погнуса.

Отрицанието се дължи преди всичко на онази мода в последно време да се говори против чалгата, пардон поп фолка. Колко е поп, колко е фолк, колко е музика или повече култура – това е друг въпрос.

На практика това, че димитровградската компания се е организирала, отделила е време, енергия, а дори и средства, за да кандидатства и да спечели такъв проект, не се отчита от никой.

А дали някоя друга компания, която продуцира друг стил музика, го е направила изобщо. Или театър? Или музей?

Но отзивите за "Пайнер” ми приличат много на начина, по който се употребява изразът "байганьовска работа” и то вече 120 години. Отричаме Бай Ганьо, но продължаваме да се държим като него. Разказваме вицове за него, но тъпчем мускалите си на тайно място.

Възмущаваме се, че точно "Пайнер” е усвоила европроект, но тази вечер заведенията, които предлагат тази музика, отново ще се пълни. (Сравнете колко посетители ще има в зала "България” и в някой клуб в Студентски град.

И за всички възмутени днес, искам да припомня финала на книгата, а и какво се случва с нея след това: Бай Ганьо оцелява. Не успява да оцелее антиподът му - събирателен образ и респ. самият Алеко. 
За съжаление…                                                                                   

Днес Бай Ганьо си имаме, с нови дрехи ще тръгне по Европа. Ще видим как ще се завърне...

Дали обаче ще си намерим и един Алеко?

Най-четени