Има ли по-страшно за гърците от български заплати? 02.04 | 16:59

Съседите ни се опасяват, че кредиторите им готвят „българизиране“ на заплатите

От Олга Андреева

От известно време в Гърция броди призракът на българските заплати. Съседите ни не на шега се стряскат и възмущават от перспективата да стигнат нашия хал. И терминът "български заплати" съвсем не е изкован от омразата на "византийците" към нас, която по навик привиждаме навсякъде, а обективно отразява финансовите реалности, с които оцеляваме и които, няма защо да се изненадваме, изглеждат плашещо ужасяващи на гърците, и не само.

Ужасът обаче изглежда се приближава и за тях или поне това сочат последните завоалирани намеци на кредиторите на страната.

Преди броени дни представителите на т.нар. тройка – Оли Рен, Йорг Асмусен и Пол Томсен са отговорили на въпрос на гръцкия евродепутат Никос Хунтис, който е искал да получи ясен отговор дали кредиторите не планират да направят заплатите в Гърция на нивото на тези в България и Румъния, по 150 евро.

Отговорите и на тримата не само не изключват възможността от ново намаление на трудовите възнаграждения в южната ни съседка, които през последните години вървят стремглаво надолу, но и ясно дадоха да се разбере, че целта им е именно да свалят гръцките заплати до нивата на българските и румънските, се посочва в съобщение на коалицията на радикалната левица "Сириза", от чийто редици е Хунтис.

Темата със заплатите, които заплашват да бъдат "българизирани", е широко дискутирана в гръцкото интернет пространство. Основният аргумент на блогърите е, че крайно ниските заплати въобще няма да подобрят конкурентоспособността на икономиката, каквато уж е целта им.

"Щом с намаляването на заплатите се увеличава конкурентоспособността при износа на стоки, защо тогава България с нейните мизерни заплати продължава да има минимален износ, а Германия, която е с най-големите заплати в ЕС, непрекъснато увеличава износа си?", пита блогърът Константинос. И предлага като по-ефективна и справедлива мярка да станат български заплатите на депутатите, министрите и партийните фигури в държавни предприятия.

"Ако искат заплатите в Гърция да стигнат тези в България и Румъния, за да привличат инвестиции, я нека ни обяснят технократите кои са точно големите инвестиции, които са се случили през последните години в тези две страни. Да ни кажат колко помогнаха мизерните заплати в България и Румъния на икономиките им!", коментира грък с ник Economikos.

"Целта е гърците да бъдат ликвидирани. С български заплати кой се жени и може да гледа деца? Ще раждат само малцинствата и след някоя и друга година ние ще станем малцинство", убеден е Спирос.

Дали тези мнения ни се струват обидни или преувеличени, факт е, че не само блогърите, но и медиите в Гърция използват българските заплати като нарицателно за най-ужасния сценарий, който чака страната.

Водещи

Най-четени