На третия ден стана чудо! 15.06 | 22:45

Борисов спря Закона за горите. Вслуша се в гласа на протестиращите

От Филипа Тодева

И на третия ден от протестите стана чудо! Премиерът Борисов отново се намеси, за да усмири гражданското неподчинение и да успокои младите хора, които "окупираха" улиците и площадите на София, така, както техните връстници в по широкия свят изразяват гражданската си позиция. Личи си, че тези протести са знак за осъзнато мнение, осъзната позиция на граждани на една европейска държава.

Младежите вървяха по бул. "Цар Освободител" с ясната увереност, че защитават справедлива кауза. Това не е просто каузата да опазят българските гори, българската природа, но и да изкажат своето недоволство от начина, по който се прави политиката в ресора "Околна среда" у нас. Защото нима е приемливо решение отмяната на един или друг закон да бъде предизвикана след протести на хиляди хора, нима е нормално тези решения да се вземат в рамките на няколко часа от един човек – премиера Бойко Борисов?

В държавата законите биват гласувани и приемани от българския парламент, но биват отменяни след като премиерът реши това. Може би затова днес (15 юни) научихме, че върху този закон ще бъде наложен "мораториум", т.е. той няма да бъде обнародван в "Държавен вестник". Ала не го научихме от Народното събрание, а отново от министър-председателя. Точно по същия начин, както вчера научихме, че премиерът призовава за налагането на вето върху Закона за съдебната власт и днес то беше наложено.  

Тази вечер се за трети пореден ден над 1000 души се събраха на протест на Орлов мост в София срещу промените на Закона за горите. Отново движението в центъра на София беше блокирано и отново имаше бити и арестувани. Но протестиращите не се предават, защото "Всеки ден ще е така до победата!".  

Водещи

Най-четени