Огнян Герджиков: Хора, от ляво и от дясно, не ме спрягайте за президент! 10.08 | 17:05

Ексшефът на парламента не се счита за обединител на нацията, за поста бил нужен известен чове с име и навън

От iNews.bg

Бившият председател на парламента Огнян Герджиков моли името му да не се използва за кандидатпрезидентската кампания. "Достойнството е последното убежище на човека. Уверен съм, че всички, които ползват името ми "в обращение" за кандидатпрезидентската надпревара, ще уважат сърдечната ми молба на това да сложим край", посочва Герджиков в отворено писмо до медиите чрез БТА.

Той благодари на всички, "които припознават в негово лице своята кандидатура за държавен глава", и коментира, че "е необичайно предложенията да идват и от ляво, и от дясно".

Дори е сформиран инициативен комитет в негова подкрепа. 

Председателят на 39-ото Народно събрание от НДСВ проф. Огнян Герджиков беше предложен като кандидат за държавен глава от местни структури на БСП. Герджиков е и сред седемте номинации, над които умуват в Реформаторския блок.

"Кандидатът за държавен глава трябва да е равноотдалечен от политическите партии", посочва професорът по право. Той се позовава на Конституцията, в която е записано, че "президентът олицетворява единството на нацията". 

"Номинацията ми предизвика смут дори и в средите на политическите сили, които са ме номинирали. Това показва, че не мога да обединя нито лявото, нито дясното политическо пространство, а какво остава за обединение на нацията", аргументира се бившият представител на царската партия.

Освен това според него президентът "трябва да е с международен авторитет, което е особено наложително сега, когато светът е изправен пред огромни изпитания". 

"Имал съм многократно поводи да лансирам такава фигура, с авторитет и тежест в света. Докато аз съм непознат навън, ако се изключи много тесен професионален кръг и то само в някои европейски страни. Всичко това ме кара да мисля, че не отговарям на високите изисквания, които се поставят за президент на републиката", мотивира отказа си Герджиков.

Водещи

Най-четени