Опознай родината, за да я обикнеш 03.01 | 19:31

Дали да не пратим държавните служители на образователни турове из родината

От Елена Коцева

Гаф! Страхотен гаф! Ужасяващ гаф!

Колко ли удивителни, въпросителни и разнообразни емотикони могат да се намерят по форумите и в социалните мрежи след новината за новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев. И действително след като президентът говори за красотата и богатството на българската природа, но на фона на Скалистите планини от щата Колорадо чашата прелива от възмущение. Отделно влязохме и световния новинарски поток с това.

Действително ли обаче е толкова много възмущението ни?

Особено на фона на това, че е трудно да си представим, че толкова много българи са гледали и слушали обръщението на президента, отклонявайки вниманието си от традиционно богатата трапеза. Да, бих могла да се съглася, че броят им вероятно е бил по-голям в сравнение с предишните години. Най-малкото, защото това е първото посрещане на Нова година с Росен Плевнелиев като президент.

Затова и реакцията идва с малко закъснение - след изтрезняващия сън и старта на работната година. Възмущението обаче е огромно и продължава да набира сила дори и през втория работен ден, когато наяве излиза и втори гаф – от същия ранг.

Явно PR служителите в Президентството не познават ни най-малко родните картинки, за да могат с такава лекота да сбъркат Мальовица с Аспен и и да илюстрират българската икономика с поглед към борсата в Ню Йорк.

Един психоаналитик тук би разчел подсъзнателен процес на компенсация, комплекси и дори може да стигне до тълкувания за потискано (не-сексуално) влечение. "Интересното би било как може да се разтълкува в психоаналитична плоскост яростната реакция на самото общество. Но това е друга тема.

Гафът с непознаване на собствената родина, природа, география в държавната администрация не е първи.

Преди няколко години грешките на официалните страници на Министерството на икономиката за популяризиране на България като туристическа дестинация сътвориха нова география, преместиха исторически забележителности и дори обидиха жителите на един град, наричайки го село. Проектът се осъществяваше с европейски пари. Гафовете бяха замазани, наказани нямаше.

Не виждам никакво основание сега да се налагат наказания. Не виждам и никаква причина недоволството сега да е по-голямо. Като нанесена щета със сигурност гафът в новогодишното обръщение на президента е значително по-лек от гафовете в туристическата реклама на България.

По-тежко е обаче това, че възмущението от непрофесионализма и небрежността на едни държавни служители се съсредоточи към безвкусното, но и безобидно клипче с новогодишното обръщение на президента.

А случаят с дюните в Несебър не успя да прикове толкова много коментари.

А иначе той е идентичен – както се разбра от думите на самия министър Мирослав Найденов, благодарение на непрофесионализъм и небрежност се прокарват частни интереси и се потъпкват закони. Не само закони, а и българската природа. Буквално.

А иначе, за да се избегнат повече такива страшни гафове, можем да направим задължително обучение по родинознание за държавните служители, които да правят турове из страната. Може и по този начин, опознавайки родината, пък и да я обикнат. И да започнат да си вършат малко по-стриктно работата.  

Най-четени