Радан Кънев: Скептичен съм за политическата девственост в България 11.02 | 16:56

Нова Република зове за освобождаване от паразитизма на партийната номенклатура

От iNews.bg

"Най-големият риск за България са кризите в Европейския съюз и НАТО. В тази ситуация България трябва да разчита много повече на собствените си сили, но тя е доминирана от две силно компроментирани партии - БСП и ГЕРБ. Виждам нови политически формации, с които имаме сходни политически послания и могат заедно с нас да бъдат алтернатива, но ще призная - скептичен съм към политическата девственост". Това заяви по БНТ лидерът на новата дясна формация "Нова Република" Радан Кънев.

Той призова за освобождаване от "паразитизма на партийната номенклатура, която е почти една и съща в продължение на 70 години". "Защото не стига че сме най-бедните, но и процентът, отделян за образование, е най-ниският. Той е 3,3% при средноевропейско 5,6%. Това задължително трябва да се коригира. И е прекрасно, че след 10 години доминация на политическата сцена, ГЕРБ разбраха, че не може образованието да не е приоритет. Ако нямаш качествено образование, нямаш качествен пазар на труда, нямаш качествени иновации и развойна дейност. Нямаш качествен диалог с околния свят. И непрекъснато обедняваш, което става в България", подчерта Кънев.

Според него дясната политика трябва да позволява преди всичко хората да се развиват. "Да получават своите шансове според талант, знания, учение, заслуги. А не според партийна принадлежност и връзки, както наистина беше десетилетия наред. Нещо, което тъй нареченият ни преход, не можа да изкорени. Връзкарството и партийната номенклатура останаха да управляват държавата", констатира десният лидер, който първи излезе в опозиция на управлението на Бойко Борисов.  

Водещи

Най-четени