Радикализъм vs. непукизъм 01.03 | 17:49

Само 45 минути след началото, Общественият съвет при президентството пропадна

От iNews.bg

Само 45 минути след началото на първото среща на т.нар. Консултативен обществен съвет при президента, инициативата пропадна. 

Поканените десетина представители на протестиращите напуснаха сградата на президентството и отново на площада изказаха своите искания. Декларацията си те прочетоха и на самата маса, но поради лошо излъчване дори и тези, които са направили опит да проследят на живо съвета, не чуха.

Основен аргумент да се откажат обаче от присъствието си и да напуснат залата в президентството е форматът, в който този съвет беше свикан – от 36 поканени в списъка на сайта на президентството само 10-тина бяха представители на протестиращите. 

Останалите са представители на организации, синдикати и неправителствени организации, които участват в досегашното статукво.

Именно срещу Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България, Огнян Донев – КРИБ, Божидар Данев - Българската стопанска камара, Цветан Симеонов - Българската търговско-промишлена палата, като част от лицето на олигархията, монополите или статуквото се обявиха представителите на протестиращите и затръшнаха вратата на преговорите.

Тук не коментирам факта, че капиталите и дейността на един от горепосочените са и обект на разследване от съдебните органи към момента. 

Присъствието на толкова много представители на организации, които в продължение на 20 години са имали, включително и законова възможност, да повлияят на развитието на държавата на масата в президентството определено не отговаря на представите за промяна, която поискаха хилядите българи, излезли на протести в последните 20 дни. Тяхното присъствие поражда не толкова съмнение в компетентността на консултативния орган, колкото подрива преди всичко неговата функционалност и представителност.

Защото форматът на Обществения съвет преди всичко дава обещания за преповтаряне на модела на кръгли маси, дискусии и съвещания, от които се излиза с една добре звучаща декларация, от която не следва нищо.

Списъкът на участниците в планираната от президента промяна не дава индикация за такава, въпреки декларираното от президента Росен Плевнелиев в началото, че "механизмите на институциите се отварят". 

На практика това заявиха с излизането си десетината протестиращи граждани. Тяхната реакция беше в голяма степен предвидима.

Радикалната им позиция звучи и във все още незатихналите гласове за нова Конституция и изцяло мажоритарен вот. Искания, които не само не могат да се осъществят в момента при спазване на действащите закони, но и биха разклатили още повече стабилността на държавата. 

Така всъщност днес се сблъскаха две радикални по своята същност позиции – радикалният непукизъм на институциите в страната, отказващи да станат част някаква промяна, и радикалният авангард на гражданското недоволство, настояващо за острота на завоя, без да отчита рисковете за обръщане на каруцата. 

Между тези две радикални позиции трябваше да се намери медиатор. Това е модерна дума, която дразни много хора. И мен включително. Може да се използва и друга фигура/дума – преводач. Няма значение, че той би трябвало да превежда от български на български. 

Това не се случи. 

Така между едната и другата страна на масата в президентството всъщност останаха не хилядите, а милионите българи.

Много от тях вероятно отново трескаво ще се насочат към друг език. И държава.

Водещи

Най-четени