Реформаторски блок: Чистият мажоритарен вот обслужва ГЕРБ, БСП и ДПС 14.05 | 17:35

Тази система е полезна за големите партии и е вредна за демокрацията

От iNews.bg

Реформаторският блок излезе с позиция против въвеждането на чист мажоритарен вот. "Преди половин година от РБ изразихме нашите аргументи срещу въвеждането на 100% мажоритарен вот и опасностите, които ще бъдат поставени пред страната. Днес големите партии отново се опитват да поемат по изгодния за тях път, а именно ликвидиране на демокрацията, за да няма опасност за изграденото статукво", пише в текста.

"Както се видя и на последните избори, технологичният и купен вот е достигнал голям процент от гласовете и това е сериозният проблем, който сваля доверието в политическата класа. При мажоритарни избори много по-лесно ще се купуват необходимите гласове. Това, че вносителите на законопроекта не са решили основни технически проблеми, доказва, че той е направен набързо и преследва партийни цели, а не националния интерес", посочва реформаторите в декларацията си.

Десните смятат, че промяна "не е възможна, ако не бъдат спрени всички възможности за манипулация на вота, а това няма да стане с промяната на една система с друга, а с реални действия като: въвеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване, премахване на "мъртвите души", независима и постоянна администрация".

Реформаторите предупреждават, че "приемането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство защитава единствено интересите на партиите, чиято цел е заличаване на плурализма, но не и на българските граждани, които вместо да имат представители, ще получат политически търгаши".

"ГЕРБ, БСП и ДПС ще получат между 230 и 240 депутатски места, с което ще бетонират властта си в следващите няколко години. Припомняме, че мнозинството от българските граждани гласуваха против или не взеха участие в референдума (на Слави – бел.ред.) и това ни дава основание да защитим мнението на тези хора", мотивират се още от РБ.

Водещи

Най-четени