Цветанов отписа НДСВ от политическия живот 01.03 | 20:26

Христина Христова го съветва „да не бърза да плаче“ за партията ѝ

От iNews.bg

Съберат ли се хора от различни политически партии у нас, диалог не може да има. Това бе потвърдено и на днешното представяне на доклада на Асоциация "Прозрачност без граници" за мониторинга върху изборите.

Както обикновено у нас никой не си признава, че купува гласове, но пък е категоричен, че купуване има. Никой не признава грешките на собствената си политическа сила, но пък изтъква грешките на другите.

И най-лесно е, разбира се, да обвиним прехода. Ако преходът беше човек, сигурно щеше да е обвиняем номер 1 в държавата. Но не е. Това е период от време на промяна, което за някои все още продължава, а за други – никога не се е състоял.

Докладът на "Прозрачност без граници" отчита тенденциите в нарушенията на изборния процес. Но преди подробностите за него, ви предлагаме да се "насладите" на следния политически "диалог".

Вицепремиерът Цветан Цветанов и председателят на НДСВ Христина Христова са в главните роли. Всичко започна с думите на управляващия: "Меглена Кунева постигна висок резултат и тя в момента се оценява като един бъдещ политически проект, но в момента виждате, че НДСВ вече го няма". Цветанов припомни, че тя успя да спечели широка обществена подкрепа на президентските избори.

"През 2001 година НДСВ спечели изборите с декларация, която беше написана и прочетена от Симеон Сакскобургготски през април, май месец писане на имена за депутати на коляно, юни месец печелене на изборите и когато всъщност очакваш, че една такава формация би трябвало да се представи добре през 2003 година, аз веднага ви казвам, че това е един барометър за състоянието на всяка една формация. 2003 да сте получили някакъв сериозен резултат, който вие да сте го отчели?", обърна се Цветанов към председателя на НДСВ Христина Христова и добави: "Не, просто беше толкова убийствено слаб резултатът, което показва, че няма партиен живот."

Той отбелязва, че всички политически субекти в държавата се създават на база определени авторитети, като даде за пример неговата партия ГЕРБ. "Тя беше възможна, когато имахме един лидер, който всъщност получи обществена подкрепа за време, когато той не беше нито премиер, нито някакъв фактор в държавата – беше един държавен служител и беше един главен секретар на МВР", припомни вицепремиерът.

Според него дебатът за участието в изборите трябва да опира не до критики на изборния процес, а до подготовката за вота. "Сами разбирате, че когато се появи един политически субект два месеца преди изборите, излеят се огромни финансови средства, значи говорим за някакъв корпоративен интерес", добави още той, посочвайки този път като пример ПП "Лидер".

Цветанов запита дали резултатите на партията на Ковачки са били плод на партиен живот на "Лидер" или пък на гласуване по съвест. По негово мнение има само 2 или 3 политически формации в България, които имат реален политически живот, структури и правят партийни мероприятия.

В доклада на "Прозрачност без граници" се прави сравнение между избори 2009 и избори 2011. Цветанов обаче предпочита да сравнява последния вот с този от 2007 година. Той цитира данни, според които недействителните бюлетини от местния вот през 2007 година са 235 946, а през 2011-та – 185 862 за първи тур. Недействителните бюлетини на президентските избори през 2006 година са били 77 374, а на последните избори – 229 884.

В смесените региони недействителните бюлетини са 180 000 на първи тур, а на втори намаляват. "Вие сами си направете (вероятно вицепремиерът има предвид думата "изводи" - б.а) дали е нямало политически договорки за завишаването на този процент на недействителни бюлетини и то, забележете, на президентските избори, а не на местните", подчерта той.

Цветанов съобщи още, че с МРРБ са обсъдили създаването на сайт към ЦИК, който да дава възможност да се проверяват лицата от избирателните списъци.

Заради думите му по адрес на НДСВ Христина Христова взе думата и посъветва вицепремиера: "Не бързайте да плачете за НДСВ, г-н Цветанов, ако сте погледнали резултатите от последните местни избори, щяхте да видите, че НДСВ го има на цялата карта на страната".

Христова припомни, че през 2003 година, бидейки управляваща партия, НДСВ не печели местния вот и коментира, че не е най-доброто проявление на демокрацията една партия да се стреми да вземе всички власти.

Според нея резултатът на Кунева и НДСВ като партия на последните избори за Европейски парламент е 50/50. "НДСВ в момента има 221 организации и една от тези организации (Благоевград), г-н Цветанов работеше за вас като кандидат за депутат от листата на НДСВ през 2005 година. Това не е измислена партия, тя наистина има свой организационен, идеен и политически живот", каза в отговор тя.  

Водещи

Най-четени