Шампанско, сълзи и "сензации" 16.01 | 11:36

Нямаме нужда от цензура - с бутона "share" сами си я правим

От iNews.bg

"Новината" на вчерашния ден беше, че "Пайнер" получава 2 млн. лева от Брюксел. "Новина", защото информацията съвсем не е от вчера. Музикалната компания е спечелила и изпълнява проекта от половин година (и още не е взела никакви пари от него, между другото).

Някой обаче facebook-активист публикува информацията от страницата на финансовото министерство и тя обиколи хиляди профили в социалната мрежа и десетки медии само за ден.

Криворазбрани интелектуалци и мои facebook-приятели цял ден се възмущаваха. Прочетох дори твърдения, че "Европа иска да сме прости, за да ни затрие"?!

Мили facebook-приятели, искам да ви обърна внимание на факта, че Европа отпуска пари по ОП "Конкурентоспособност" не за ограмотяване и утвърждаване на морални устои, а за реализиране на БИЗНЕС проекти. "Пайнер" има такъв, кандидатства, дават ѝ пари – чисто и просто БИЗНЕС.

И тези пари не се дават от нашия джоб.

Няма нужда да се надпреварвате да хулите един през друг поп фолка виртуално. Дали слушате или не, дали харесвате или не, изобщо не е темата тук.

Вместо да се показвате колко "анти-чалга” сте във facebook, идете на концерт, на опера, на кино. Така ще имате какво друго да публикувате във Facebook (в работно време – после не се оплаквайте от ниска заплата!), а не колажи на Ивана и Преслава.

Вместо да се надпреварвате да споделяте въпросния линк от страницата на финансовото министерство, опитайте да кандидатствате вие по европроект.

Вследствие на големия шум от ЕК поискаха българските власти да направят собствено разследване дали парите за "Пайнер” са били отпуснати според правилата. Ок, нека разследват.

Но нека проверят и европарите, дадени на Графа за последния му клип, и на "Комиците”, и на "Столичани в повече”, и на "Междинна станция”, "Горещо”, "Отечествен фронт”...(Да, не само чалгата получава евросредства!). Ако се разследва само "Пайнер”, би било популистко, тенденциозно и несправедливо.

Тревожното в случая е, че подобни "сензации" отвличат вниманието от съществените проблеми. Колко от вас, facebook-приятели, прочетоха и share-наха например информацията за сексуалното насилие в дома за деца в Страхилово? Ето това е наистина проблем, който заслужава остро и масово виртуално възмущение (и реални действия!) а не фактът, че "Пайнер" получава 2 млн. лева за техника.

Днес шефът на компанията Митко Димитров заяви, че "ако на България ще ѝ стане по-добре, е готов да върне парите".

Е, ще ви стане ли по-добре?!

Нямаме нужда от цензура - с бутона "share” сами си я правим!

"Шампанско и сълзи”* бил животът ни, според една от пионерките в поп фолка Ивана. И измислени "сензации", уви, бих добавила аз.

* Заглавие на песен на Ивана

Водещи

Най-четени