Българските сайтове на кирилица ще завършват на .бг 06.03 | 12:03

Станата ни убеди специалистите, че националният домейн няма да се бърка с бразилския .br

От iNews.bg

Българските сайтове, които ще се изписват на кирилица, ще завършват на ".бг”, каквато беше първоначалната идея, а и най-логичният избор. Още от началото на процеса за въвеждане на кирилицата в домейните обаче се разрази спор дали това няма да доведе до сериозно объркване сред потребителите в мрежата. Редица защитници на тази теза твърдяха, че ".бг" изключително много прилича на изписваното на латиници бразилско ".br”. Затова на страната ни се предлагаше да избере например разширението ".бгр”.

В крайна сметка обаче България се пребори за заветното ".бг” и ще го използва за домейните, изписвани на кирилица. След 6 години преговори Корпорацията за управление на имената на интернет-домейните и IP адресите в крайна сметка е одобрила заявката на България. Процедурата по оценка на заявката е била завършена и следващ етап ще е делегирането на домейна, съобщава "Монитор”.

България подаде молбата за национален интернет-домейн на кирилица още през 2010 г. Макар в началото всичко да изглеждаше просто формална процедура, желаното разширение ".бг” се сблъска със сериозни препятствия. Именно заради приликата с бразилското ".br”, първоначално молбата на страната ни беше отказана. След обжалване, проточило се с години, в крайна сметка страната ни се пребори за желаните букви.  До момента, освен България, разширение на кирилица имат още Русия, Беларус, Украйна, Сърбия, Македония, Казахстан и Монголия.

Водещи

Най-четени