23-ма без книжки за незаконни гонки 21.07 | 11:22

Пътните полицаи поставиха „на трупчета” и 37 автомобила

От Кристиан Костурков

За последните 5 денонощия 23-ма души в София са останали без шофьорските си книжки. Причината е в установени сериозни нарушения на закона. Проверките са били направени във връзка с акцията срещу незаконните гонки по столичните улици, съобщиха от МВР. Акциите бяха проведени с цел превенция, насочена към предотвратяване на тежки пътни инциденти, установяване на неправоспособни или водачи, употребили алкохол и упойващи вещества, моторни превозни средства без задължителната застраховка "Гражданска отговорност” и т.н.

В хода на операцията са били проверени общо 330 превозни средства и 341 лица. Съставени са били 87 акта за установени административни нарушения и още 32 фиша. От 23-мата с отнетите книжки 10 са шофирали след употреба на алкохол, а останалите 13 - без "Гражданска отговорност”. Други 18 са шофирали без свидетелство за управление на МПС, за което са получили и съответните актове и глоби. Двама от тях са управлявали мотори, а останалите - автомобили. Други 15 лица са били глобени за нередовни документи, 14 -  за техническа неизправност по возилото и 17 - за други нарушения на Закона за движение по пътищата. Служители на отдел "Пътна полиция”- СДВР са извършили и 248 проби за алкохол.  При 4-ма от проверените дрегерът отчел над 1.2 промила, а при 6 - под този показател. 

По време на акцията са били спрени от движение и 37 автомобила. О тях 13 не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност”, 10 – заради установена консумация на алкохол от страна на шофьора в значителни количества, а останалите 14 - заради технически неизправности по колата. Пътните полицаи са издали и 32 фиша. От тях 11 са за неработещи светлини, 5 - за непоставени колани, 9 - за нередовни документи и 7 - за други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Водещи

Най-четени