Главният секретар на МВР: Нотариуса е бил престъпник, предстоят много проверки 09.02 | 14:15

"Въпросът е какъв е бил подходът от страна на институциите към неговите деяния и действия, дали те са забелязани и какво е предприемано", чуди се Живко Коцев

От iNews.bg

Няма никакъв списък с имена, с които е работил Мартин Нотариуса. Това заяви на извънреден брифинг главният секретар на МВР Живко Коцев.

"Нотариуса е имал престъпна дейност, замесен е в много скандали, предстоят много проверки", каза той.

"Въпросът е какъв е бил подходът от страна на институциите към неговите деяния и действия, дали те са забелязани и какво е предприемано", добави той.

"Представлявайки ръководството на МВР не знам за какъв списък става въпрос, не знам за такова нещо и искам да се прекратят всякакви манипулации. Какви списъци са тиражирани в медиите, нямам представа. Ние не разполагаме с такова нещо. Ако някъде съществува, в друга институция, е възможно, но в рамките на МВР нямаме списък с конкретни имена. Искам ясно да го заявя", подчерта той.

"Отчитаме на завишение в броя на регистрираните престъпления. Това е довело до увеличение на образуваните наказателни производства. Положителното е, че има добри показатели по разкриваемостта. Тя е над 10 пункта", заяви Коцев.

"Това е постигнато благодарение на добра комуникация и взаимодействие с прокуратурата и местната власт", каза той. 

По думите му добри са и резултатите по отношение на престъпленията срещу личността - убийства, опити за убийства, изнасилвания и т.н. "Това означава, че структурите работят координирано", обясни той.

"Искаме да повишим професионалната квалификация на полицейските служители. Към момента тя не е необходимото ниво. Този процес трябва да е системен и ежедневен, Всички служители на министерството трябва да бъдат добре подготвени професионалист, да имат морал и самосъзнание, че защитават гражданите, че са пазители на гражданското общество", каза той.

"Следващ акцент е пътната безопасност. Увеличаването на тежките ПТП-а ни притеснява. Има спад в броя на загиналите, но трябва да полагаме усилия в тази посока. Има рискови точки и зони", подчерта Коцев.

Третият акцент върху фокуса на дейността на МВР за в бъдеще той сложи върху наркоразпространението. Според него е важно да се разгърнат всички програми по превенция. 

Водещи

Най-четени