Доживотен затвор без право на замяна за убиеца на Вероника Здравкова 07.03 | 16:29

Илиян Здравков до момента има общо 6 присъди

От Беатрис Николoва

Заподозреният за убийството на 23-годишната студентка Виктория Здравкова Илиян Здравков е направил пълни самопризнания пред съдия за убийството в нощта на 6 март, стана ясно на съвместна пресконференция на прокуратурата, полицията в града и главният секретар на МВР в оставка Светлозар Лазаров.

На 40-годишният мъж е повдигнато обвинение за грабеж и последвало убийство, заяви прокурорът по делото Цани Попов. Наказанието за това престъпление по закон е доживотен затвор без право на замяна.

В момента мъжът е задържан за 72 часа. В понеделник ще се гледа мярката му с искане за постоянно задържане.

Илиян Здравков има 6 присъди. Първата е от далечната 1993 год., когато бил все още непълнолетен. Тогава Здравков е осъден за грабеж с убийство.

Осъдили го на 10 г. затвор. Присъдата е на Русенския окръжен съд. Здравков е затворен в Белене, откъдето успял да избяга. За бягството получава втора присъда - 3 години затвор.

Другите 4 присъди са за кражби при опасен рецидив. Гледани са по реда на съкратеното следствие. Налагани са присъди до 1 г. затвор.

Илиян е осъден на 4 г. затвор от Окръжния съд във Велико Търново за грабеж на 18-годишно момиче в Горна Оряховица, извършен през лятото на 2014 г. Присъдата не е влязла в сила, защото се обжалва.

Последната е на Районния съд в Казанлък - 1 г. и 4 месеца, отново за кражба. Влязла е в сила на 29 януари т.г. За да бъде вкаран в затвора, рецидивистът е обявен за общодържавно издирване на 25 февруари. На 28 февруари, все още на свобода, мъжът ограбва и убива 23-годишната студентка.

 

Вероника е убита около 19,00 часа на 28 февруари на около 15 метра от моста при жп гарата във Велико Търново. Според разследващите момичето е станало случайна жертва на Здравков, който по това време чакал влак, за да го откара в Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на момичето е откраднал 25 лв. и дебитната му карта. Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, мъжът е засечен от полицията.

Водещи

Най-четени