Доживотен затвор за убиеца, наръгал майка си 67 пъти 19.09 | 19:00

Георги Генджов ще гние зад решетките при първоначален „строг“ режим

От iNews

Доживотен затвор без замяна за Георги Генджов, убил майка си  - учителката Радка Гешева. Това е решението на Окръжния съд в Бургас, което може да бъде обжалвано пред Апелативния съд, съобщи БНР.

По-рано, по време на заседанието служебният му защитник посочи смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на подсъдимия. Според вещите лица, които представиха в съда новата комплексна експертиза Георги е бил вменяем към момента на извършване на убийството.

 Новата комплексна експертиза изготвена от вещите лица показва няколко психиатрични диагнози, след употреба на алкохол и наркотични вещества от страна на обвиняемия, както и личностно разстройство. В случая Георги има психотична и невротична декомпенсация. Последната може да се прояви като защитен механизъм, например спрямо майка му, към която е имал негативна реакция, защото е искала той да се лекува в Центъра за психично здраве в Бургас.

Психиатърът д-р Пламен Гарвански посочи в залата, че подсъдимия не е изпитвал никаква вина за извършеното убийство. Той подчерта, че психотичната декомпенсация може да се предизвика и с употребата на марихуана, каквато е намерена от полицията в дома, обитаван от Генджов. 

Служебният му защитник адвокат Ваня Радиева сподели:

"В последното заседание бях поискала нова експертиза, която да установи настоящето психично състояние на подсъдимия. Той проведе лечение в психиатричното отделение на ловешкия затвор. Експертизата показва психични и личностни разстройства, които не са се развили до такава степен, че той да не разбира извършеното от него."

В съда стана ясно и това, че за убийството на майка си Георги Генджов е използвал два ножа. Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев:

"Единият нож е бил с червена дръжка, но се счупва по време на нанасянето на първите удари, както и един с черна дръжка, който подсъдимият взима от помещението, в което са с майка си. Продължава да нанася ударите с него. Не е изпитвал вина към извършване на деянието, както и продължава да не изпитва вина. Бил е вменяем към момента на извършване на деянието, всякакви отключващи фактори е имало към онзи момент. Най-вероятно в случая е алкохол и наркотици."

Георги по време на заседанието не поиска да дава други обяснения, с което разследването по делото приключи. Държавното обвинение поиска най-тежкото наказание - доживотен затвор без замяна, при първоначален специален режим на изтърпяване. Прокурор Георгиев посочи, че убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин, с особена жестокост и при условията на домашно насилие. Освен това за притежанието на наркотични вещества поиска и наказание от 1 година лишаване от свобода, както и глоба от 2000 лева. 

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим в затвор.

Водещи

Най-четени