Закопчаха жена, търгувала с културни ценности 12.11 | 14:59

Продавала ценности от архива на монсеньор Георги Елдъров

От Андриян Георгиев

49-годишна жена беше задържана, тъй като търгувала с движими културни ценности, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Жената предлагала за продажба културни ценности без идентификация и регистрация по реда, предвиден в Закона за културното наследство. Тя търгувала с ценности от архива на монсеньор Георги Елдъров – архивни книги и документи от създаването на Униатската църква в Истанбул през 1861 г., църковна утвар на униатската църква в Истанбул от XIX век.

Предлагала също така и ценни документи от архива на Жорж Нурижан и Христо Огнянов, свързани с македонското движение, единични редки издания и археологически културни ценности.

Тя е задържана в момент на сделка за продажбата на антична мраморна скулптура, част от римски мраморен саркофаг от ІІ век сл. Хр., и две книги от българския църковен архив на фондация "Абагар” на монсеньор Георги Елдъров, издадени през XIX век. 

Полицаите са претърсили адреси, ползвани от жената. Конфискувани са голямо количество документи и книги от учредяването на Униатската църква, книги от библиотеката на "Робърт колидж”, книги с печати "Български църковен архив – Рим”, архивни документи на Христо Огнянов и Жорж Нурижан, екземпляр от романа "Под игото”, печатан по случай 50-годишнината на Иван Вазов с негов автентичен подпис, стара руска библия, църковни рипиди и кръст, изработени от сребро с позлата, чаши за причастие и други ценни вещи.  

На А.П. ѝ е повдигнато обвинение и е пусната под парична гаранция. 

Водещи

Най-четени