Затворник въртял телефонни измами от килията 27.09 | 14:22

Незнайно как имал GSM зад решетките. Имал си и двама помагачи извън затвора

От Диана Цветкова

36-годишен мъж, изтърпяващ наказание в затвора в Белене, е заловен да извършва телефонна измама, докато лежи "на топло".

Парадоксалното е, че мъжът с инициали И. Ж. от популярния с телефонните си измамници град Ветово, в момента изтърпява присъда за подобно престъпление.

У затворника са намерени мобилен телефон и три SIM-карти с няколко регистрирани обаждания. Принципно затворниците нямат право да държат GSM-и в килиите.

Мъжът е осъждан многократно за кражби и измами, като в момента изтърпява наказание лишаване от свобода за срок от 6 години отново за измама, уточняват от МВР.

При специализирана операция в района на гр. Ветово и русенското село Червена вода са задържани и негови помагачи, които са имали ролята на куриери в схемата – 38-годишен мъж с прякор Миндята и 42-годишен – Голямата дъвка.

От мъжете, които също са от Ветово, са иззети мобилни телефони и SIM-карти, чрез които се свързвали със затворника. Миндята е познат на полицията и е осъждан за кражби и измами. Голямата дъвка също има присъда и е регистриран в полицията за измама и укриване на данъци.

При последвалите обиски от домовете им са иззети мобилни телефони, SIM-карти и държачи за SIM-карти.

Криминалистите са установили, че групата е съпричастна към множество телефонни измами. Само за последните 10 дни са извършени 2 измами на територията на Шуменска и Силистренска област, при които незаконно са придобити около 2000 лева.

Групата действала по познатата схема – обяснявали на жертвите си, че техен роднина е блъснал дете, представяли се за следователи и обяснявали на жертвата, че нейният близък се нуждае спешно от пари, за да бъде спряно наказателното преследване срещу него.

Помагачите са задържани за срок до 24 часа, а И. Ж. остава на територията на затвора. До момента са образувани две досъдебни производства. Работата по случая продължава.

Водещи

Най-четени