Мъж открадна велосипед с GPS - заснеха го и 10 камери 08.10 | 15:33

МВР обаче има затруднения с разкриването на извършителя, защото нощем не се виждало добре

От Андриян Георгиев

Нови камери за видеоконтрол работят в центъра на София от миналата седмица. 10 от камерите са записали в действие крадец на колело.

От bTV са си направили експеримент - оборудвали са велосипед с GPS тракер. Устройството показва онлайн в реално време къде се намира велосипедът във всеки един момент. При кражба устройството може да покаже точното време и конкретната камера, пред която минава крадецът.

Първата нощ колелото оцелява, заключено във вътрешен двор на кооперация, недалеч от НДК. На следващия ден оборудваният с GPS велосипед е оставен в друга централна зона на София.

В 23:21 часа системата информира с sms, че обектът се раздвижва. Колелото е откраднато, а от телевизията проследяват в реално време как то преминава триумфално на собствен ход през почти целия център на София, за да спре в къща на улица "Никола Славков".

След това от телевизията са се срещнали с началника на видеонаблюдението при СДВР Мирослав Ташев. "Това, което виждам аз, е, че извършителят е в светлоотразителна жилетка. Което значи, че спазва закона и така да се каже е подготвен за това нещо”, казва Ташев, гледайки запис от една от камерите в столицата.

Крадецът е преминал с велосипеда през камерите, разположени на бул. "Мария Луиза" и бул. "Тодор Александров". Също така "Витошка" и "Патриарха".

От Пето РПУ работели по случая. По думите на Ташев през деня е по-голяма възможността да се разпознае лицето на конкретен извършител. През нощта образът е по-лош.

Според МВР шансът евентуален крадец да бъде идентифициран и хванат е около 90%, ако престъплението се случи в зоната, покрита от видео контрол през деня. Но не било така през нощта.

Очаквайте развитието на случая. 

Водещи

Най-четени