Неплатен акциз затваря казани 22.10 | 19:01

Митничари проведоха спецакция на две места в Русенско

От Север.бг

Пет производители, които са изварявали материал за ракия, са засекли митничари при проверки през този уикенд. Спецакцията е проведена в два региона, като тематично са проверявани казани за варене на ракия, които традиционно декларират нулев акциз.

На фрапиращ случай се натъкнали инспекторите при проверката - собственикът на специализиран обект за дестилация в Пиргово, само 4 месеца от 39-месечното съществуване на обекта, е декларирал акцизно задължение в рамките на около 30 лева.

За едно денонощие са извършени 3 проверки в този обект, като всеки път собственикът на казана не е бил там, а клиенти са варили ракия "на самообслужване и самоконтрол”.

Само от петимата засечени "производители" на ракия дължимият акциз към хазната е за над 150 лева, сочат предварителни изчисления. Митничарите са се натъкнали и на некоректно водена документация както в този, така и в други обекти, които традиционно декларират нулев акциз.

Собствениците на тези обекти ща бъдат санкционирани, след като дадат писмени обяснения за пропуските във воденето на документацията.

Водещи

Най-четени