Разбиха нелегална оръжейна работилница в Асеновград 18.10 | 10:48

В сгради, в които по принцип се произвеждал хляб

От Андриян Георгиев

Нелегална работилница за изработване и преработка на оръжие беше разкрита в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Благодарение на информация от холандската полиция, вчера (17 октомври) от ГДБОП претърсили сгради в местността Света Марина край Асеновград, които били ползвани от фирма за хлебопроизводство.

В пристроени помещения към производствено хале БОП-аджиите попаднали на незаконна работилница, оборудвана с всичко необходимо за изработване на огнестрелни оръжия и преработка на газови оръжия в бойни. Там са намерени и иззети две незаконно притежавани пушки, заглушител, основни компоненти и части за огнестрелни оръжия, изработени готови оръжия и газови, които били в процес на преработка. 

В друго помещение, ползвано като офис, полицаите открили отново две незаконни пушки, три револвера и боеприпаси за тях и около 150 г вещество, което се проверява за експлозив. С помощта на оперативно следово куче, обучено да открива оръжие и експлозиви, БОП-аджиите попаднали на тайник, замаскиран зад секционен шкаф във външна стена към сградата.

Там имало три автомата "Калашников" - два от тях на части, петнайсет пистолета, самоделен картечен пистолет, два револвера, две пушки, два заглушителя, 1 100 патрона от различен калибър (основно 7,62 х 39, 9 х 19 и 9 х 18). От тайника са иззети и значително количество основни компоненти за огнестрелни оръжия - цеви, цевни кутии, затвори, затворни рами, както и заготовки за тях.

Ползвател на помещенията бил пловдивчанинът Т. Л. на 44 години, който по твърденията на МВР е криминално проявен, осъждан за причиняване на средна телесна повреда и за телесна повреда по хулигански подбуди, причинена след използване на огнестрелно оръжие. Той не можал да представи необходимите по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия разрешителни. Т.Л. е съдружник във фирмата за хлебопроизводство, уточняват от ГДБОП. 

Водещи

Най-четени