Сквернилите гробове роми се разминават без наказание 22.10 | 17:01

Според прокуратурата всичко било детска игра, а не скверни действия

От Андриян Георгиев

Прекратено е производството срещу ромите, които скверниха гробове в пазарджишкото село Звъничево, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова, цитирана от агенция "Фокус".

Мотивът на наблюдаващия прокурор Борислав Панчов да не се стигне до съд е, че от събраните доказателства ставало ясно, че извършителите са отишли на гробището заради бас със свой приятели.

Ромите, повечето от които са непълнолетни, се озовали на гробището, за да покажат на приятелите си, че не ги е страх в тъмното да отидат в гробището. За да докажели, че са проявили тази смелост, те са направили снимките.

Според прокурора извършеното е морално укоримо, но за да бъде окачествено като хулиганска проява, е трябвало действията им да са насочени към провокиране на възмущение в обществото. Освен това нямало и пострадала страна по смисъла на нашето законодателство.

"Може би на никой няма да му е приятно някой да се снима на гроба на негов близък, но това е детско решение за доказване на смелост, а не за оскверняване на паметта на покойници", посочи Снежана Стоянова.

Четиримата роми бяха задържани от полицията в Пазарджик на 2 май тази година, след като се снимаха около надгробни паметници в село Звъничево. Двама от тях са непълнолетни. Направените снимки, на които се вижда, че на един от паметниците дори са сложени слънчеви очила, те публикували в социалните мрежи.

Водещи

Най-четени