Трима чужденци се опитаха нелегално да минат границата ни със Сърбия 22.11 | 13:15

Заловени са двама алжирци и един сириец

От Елена Кирилова

Един сириец и двама алжирци са задържани от служители на Гранично управление "Полиция” - Брегово при опит да преминат българо-сръбската граница на 21 ноември вечерта, съобщават от "Гранична полиция”.

Мъжете са хванати малко преди полунощ, на брега на река Тимок. Чужденците, които били мокри целите са скрили от граничните полицаи, че имат документи, и са казали, че смятат, че са в Сърбия.

По-късно е установена самоличността им и в тях са открити регистрационни карти на чужденци. Оказало се, че мъжете чакат да получат бежански статут.

Сириецът е 37-годишен, а двамата му алжирски спътници са съответно на 19 и 30 години. Понастоящем бежанският център в село Пъстрогор, община Свиленград, се води за техен адрес. На 3 ноември тази година чужденците са били задържани в землището на свиленградското село Маточина. Тогава те са се опитали да преминат нелегално турско-българската граница.

Мъжете са пожелали да получат бежански статут. Докато молбите им бъдат разгледани, те са настанени в центъра на Държавната агенция за бежанци, който им позволява да излизат през деня.

Настоящото разследване показва, че мъжете са пристигнали във Видин на 20 ноември, като са пренощували една нощ в местен хотел. На 21 ноември те са наели такси до град Брегово, а след стъмване са тръгнали пеша към българо-сръбската граница.

Чужденците са навлезли в Тимок и са решили, че са прекосили границата, преминавайки в Сърбия. В крайна сметка те излезли на български бряг.

Районната прокуратура вече е уведомена за случая и е образувано досъдебно производство.

Водещи

Най-четени