Туристи пробваха да изнесат 68 000 евро през Дунав мост 19.12 | 13:04

Парите били скрити у шофьора и пътниците на автобус

От Антония Михайлова

Инспектори от митница Русе предотвратиха опит за нелегално изнасяне на 68 000 евро през ГКПП Дунав мост, съобщиха от митница-Русе.

Разкритието е направено от инспектори от митницата съвместно със служители на Гранична полиция. Част от парите са открити у единия от шофьорите на влизащ в страната румънски туристически автобус и у някои от пътниците.

Първоначално шофьорът декларирал 10 800 евро. При последвалата митническа проверка у водача А. К. са открити общо 20 250 евро и 4128 долара. Другите суми са се намирали у някои от пътуващите в автобуса, в пачки по пет хиляди и по 10 хиляди евро.

Митническите служители забелязали, че парите са опаковани по един и същи начин и това събудило подозренията им, че сумите са от една пратка. Пътниците признали, че пачките са им раздадени преди преминаването на границата от А.К. и стюардесата на автобуса, за да могат безпрепятствено да ги пренесат, пояснява БТА.

За случая е уведомена окръжната прокуратура в Русе, както и органите на МВР. Образувано е дознание за нарушение на Валутния закон и пренасяне на валутни ценности в особено големи размери.

А. К. е задържан в русенския следствен арест с прокурорска мярка за 72 часа.

Водещи

Най-четени