Хванаха румънка с едно кило сребърни бижута на границата 02.11 | 13:21

Носила ги в дамската си чанта

От Андриян Георгиев

Румънска гражданка беше заловена с цял килограм сребърни накити. Носила ги в дамска чанта, съобщават от Агенция "Митници".

При проверка на пътнически влак, пътуващ по линията Истанбул – Букурещ, митничарите забелязват, че 64-годишна румънка е с видимо тежка дамска чанта. Носила 22 пръстена, 24 медальона, 39 обеци, 44 колиета и 46 гривни.

Бижутата са от високата бижутерска проба 925, а стойността им е около 5 700 лева. Задържаното сребро е отнето в полза на държавата, а на румънката ще ѝ бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева. 

Нормата за безмитен внос на сребърни изделия е 300 грама, а на бижута и аксесоари от сплави на златото и платината е до 60 грама, припомнят от митниците. 

За изминалия месец това е четвърти случай, в който на Свиленградсктата митница са хванати хора в нарушение на Валутния закон и Наредбата за пренасяне през границата на страната на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия.

Само преди два дни митничарите откриха 285 грама златни халки в сутиена на друга румънка По-рано в бельото и в личния багаж отново на румънска гражданка, пътуваща във влак, митничарите намериха 519 грама сребърни накити. Преди десет дни служителите на Митница Свиленград разкриха, че възрастна българка опитва да премине границата с недекларирани 87 000 евро под мишниците.  

Водещи

Най-четени