Критичното състояние на аятолах Хаменей било "пуримско чудо" 05.03 | 14:51

Хаменей заема поста Висш ръководител на Иран (рахбар) от 1989 г.

От iNews.bg

Израелското издание Jewish Business News нарече влошеното състояние на великия аятолах Али Хаменей "пуримско чудо".

Авторите на статията "Наречи го пуримско чудо: медиите съобщават за тежкото състояние на аятолах Хаменей", които се позовават на арабски медии, пишат, че иранският ръководител е постъпил на 4 март в болница, където му е направена операция. Той остава в тежко състояние.

Официален Техеран още не е потвърдил информацията. Предполагаемата диагноза на аятолаха е неизвестна.

Както отбелязва Jewish Business News, съветският лидер Йосиф Сталин е починал по време на Пурим през 1953 г. Това е станало в периода на подготовка на съда над участниците на т.нар. дело срещу лекарите, обвинени в заговор срещу ръководството на СССР.

През септември 2014 г. аятолах Хаменей е претърпял операция на простатата.

Хаменей заема поста Висш ръководител на Иран (рахбар) от 1989 г. От 1981 до 1989 г. той е бил президент на държавата. Рахбар е върховният водач (лидер) на Иран. Той определя общата политика на държавата и е Върховен гланокомандващ. Освен това рахбар лично назначава и отстранява редица висши длъжностни лица на държавата.

Пурим през 2015 г. се празнува от вечерта на 4-ти до вечерта на 5 март. Това е юдейски празник, установен в памет на спасяването на евреите, живели на територията на Персийската империя (Иран е неин исторически приемник), от злия Аман, целящ тяхното избиване в халдейски Вавилон.

Водещи

Най-четени