„Hello World“ от първите художници от „Дигитални изкуства“ 05.04 | 13:48

Изложбата е първата за завършилите новата магистърска програма на НХА

От Олга Андреева

Първото поколение художници, завършили магистърска програма "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия, открива изложбата "Hello World" ("Здравей, свят”) в галерия "Васка Емануилова".

Програма, която е първа по рода си у нас, стартира през 2008 г. Четири години по-късно в изложбата "Hello World", която ще бъде открита от 18.00 ч. днес, се представя ново поколение професионално обучени в работа с дигитални медии художници в страната.

В техните произведения доминира интеракцията с публиката и силният социален аспект, посочват от галерията.

"Да свириш на художник" на Албена Баева третира две обществено значими теми, като едновременно търси мястото на агресията в съвременния свят и отправя остра критика към начина, по който обществото ни се отнася към културата.

Тема на "Like бомба” на Яна Крачунова е новият световен ред, в който чуждестранните фирми, стоящи зад социални мрежи като Facebook, знаят повече за нас, отколкото разузнавателните служби на собствените ни държави.

Интерактивната инсталация "Destination" на Николета Бончева ни кани сами да нарисуваме картина на решенията си.

В дигиталното огледало, което представлява работата "Изтриване" на Стефан Дончев, можем да заличим илюзиите си или да се сдобием с нови.

Нели Борисова ползва в работата си "Казан балон, спукан камък" един голям камък като дигитално средство, за да напомни за тежестта на думите ни.

Големите малки копчета, които са навсякъде в живота ни, са тема на работата "Бутон" на Мартин Пенев.

Куратор на изложбата, която ще може да се види до 6 май, е Рене Беекман.

Водещи

Най-четени