„Аполония“ започва с награда за Белослава 31.08 | 08:31

Първият концерт от Празниците на изкуствата в Созопол е на Александрина Пендачанска

От Олга Андреева

За поредна година Празниците на изкуствата "Аполония" превръщат Созопол в лятна столица на културата в дните между 30 август и 8 септември.

Българската публика за поредна година ще има възможността да се наслади на незабравими културни събития и уникална арт атмосфера, събирайки на едно място едни от най-известните музиканти, театрали, художници, писатели и кинодейци, както и техните почитатели.

Общо 67 разнообразни и интересни прояви включва 10-дневната програма на тазгодишната "Аполония", организирана от фондация "Аполония" и Община Созопол.

Амфитеатърът на града ще бъде домакин на общо 9 концерта, с първия от които – на 31 август, ще бъде официално открит и самият фестивал.

На сцената днес ще излезе световно известната оперна прима Александрина Пендачанска, която ще зарадва българската публика със своите изпълнения в акомпанимент на пианиста Людмил Ангелов, съобщават от общината.

Официалното откриване на "Аполония" ще бъде съпроводено с връчването традиционните награди. Специалното отличие тази година ще бъде за популярната и обичана поп изпълнителка Белослава, превърнала се в една от емблемите на българската музика за последните две десетилетия.

На 31 август ще стане известен и авторът на снимка от предишни издания на фестивала, който ще спечели голямата награда във фотоконкурса "Моята Аполония".

Над 35 оригинални снимки, запечатали незабравими моменти от фестивалните събития от 1984 г. насам, са получени за участие до момента, а приемането им продължи до сряда, 29 август.

Победителят ще получи парична награда, а пропуски за събития от фестивалната програма са осигурени и за класираните на второ и трето място.

В първия ден от Празниците на изкуствата, преди официалното откриване, бяха представени изложбите на Андрей Даниел, Цветан Казанджиев, Кольо Карамфилов, Стефан Божков, Александър Сертев, Стоян Сертев и Иван Бахчеванов. Разгледайте галерията.

Водещи

Най-четени