"Балканите - език, история и култура" събра учени в Търново 14.10 | 14:36

Ректорът на Великотърновския университет поздрави участниците в научния форум на 7 езика

От Кремена Бедерева

Третата международна конференция "Балканите - език, история и култура" беше открита днес (14 октомври) във Велико Търново. Форумът ще се проведе в рамките на два дни в Старата столица, съобщава Север.бг.  

С "Добре дошли" на 7 езика ректорът на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" проф. дпн Пламен Легкоступ поздрави участниците в конференцията. 

Тази година на конференцията присъстват представители на университети в Румъния, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Полша и Русия. 82-ма автори са заявили участие със 75 доклада (някои от докладите са в съавторство).

"За три издания Международната конференция завоюва своето място в научния живот не само на ВТУ, не само на България и на Балканите, но и на Европа. Съвсем естествено е науката, културата и история на различните балкански народи да бъдат мост между тях и това да е пътят за едни още по-добри междусъседски взаимоотношения", каза проф. Легкоступ в приветственото си слово към участниците и гостите на форума.

Оказа се, че поради различни проблеми 1/3 от участниците не са успели да дойдат за участие в конференцията. Докладите им обаче са пристигнали, преведени са и ще бъдат прочетени, а дискусиите по тях ще бъдат изпратени на авторите им. Участниците от България са 42-ма.

Всички изнесени доклади ще бъдат събрани в трети пореден сборник. Сборникът с материали от втората конференция вече е факт и ще бъде представен днес.

Третата международна конференция бе открита от проф. д-р Даниела Виктория Буша - старши изследовател в Института по история "Николае Йорга" - Букурещ с темата: "Държава, религия, националност: размисли, относно Югоизточна Европа през XIX в. - началото на XX в.". 

Водещи

Най-четени