"Виктория" на Майя Виткова със Специална награда на Кинофестивала в Люксембург 27.10 | 16:07

Именно филмът "Виктория" стана повод за конфликт на интереси

От Пламена Вълчева

Журито на филмовия фестивал на страните от Централна и Източна Европа (CinEast) връчи Голямата награда на филма "The Way Out" на чеха Петр Вацлав, съобщи в. "Люксембургер Ворт". 

Специалната награда на журито получи филмът "Виктория" на българката режисьорка Майя Виткова. Наградата на публиката спечели полския филм "Life Feels Good".

Според журито "The Way Out" пресъздава по впечатляващ начин отчаяната битка на една интелигентна и любяща жена, водена от желанието си за независимост и справедливост".

По първоначални преценки на организаторите над 6000 зрители са присъствали на прожекциите в рамките на фестивала, състоял се от 9 до 26 октомври в Люксембург, който тази година отпразнува седмото си издание. Над 1500 души са взели участие в специалните събития на фестивала. 

Припомняме, че именно филмът "Виктория" стана повод за конфликт на интереси. Филмът "Българска рапсодия" на Иван Ничев беше избран да се бори за номинации за "Оскар" като чуждоезиков филм, но това предизвика недоволство. Националният съвет за кино избира "Българска рапсодия" с 23 гласа, а на второ място с 12 гласа се класира филмът "Виктория" на режисьора Майя Виткова.

"Проф. Ничев е член на Националния съвет за кино. Това трябва да бъде не толкова разглеждано от юридическа гледна точка, а от морална”, на мнение е режисьорът на "Виктория”., след като иска да се преразгледа решението на Националния съвет за кино за българското предложение за номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм. Причината е, че беше избран филм на член на съвета, независимо че той не е гласувал.

Водещи

Най-четени