„Виртуален роман“ по български 22.11 | 09:00

Българката с ника Mia 2442 разкрива опита си с пристрастяването към интернет общуването

От iNews.bg

Времето на mIRC и на безпаметните разговори с познати и най-вече непознати до посред нощ вече е отживелица. Не е отживелица обаче нуждата да избягаш в един виртуален свят, който изглежда сякаш предлага по-вълнуващи контакти и преживявания, отколкото реалният.

На тези взаимоотношения и нуждата, която ги е породила, обръща внимание българската книжка "Виртуален роман" на изд. Colibri, която излезе на пазара на 14 ноември.

Авторката на пръв поглед изглежда анонимна – представя се с виртуалния си псевдоним Mia 2442, но бързо става ясно, че всъщност е готова да разкрие много от личния си живот, търсения, заблуди и борби.

Романът се превръща във виртуалния дневник на една попаднала случайно в интернет 42-годишна лекарка, живееща в панелка в София, с дъщеря-тийнейджър и брак, който не я удовлетворява до степен, че предпочита да не разговаря със съпруга си.

Емоционалните разочарования в миналото, незадоволителната връзка в настоящето, скуката от еднообразното ежедневие, пълно с битовизми, стресът от тежката и недобре платена работа несъзнателно превръщат Mia 2442 в пристрастена чатърка.

Всъщност дъщеря ѝ я намира за смешна със зарибяването ѝ с виртуалната табла, която играе, и с чата ѝ на развален английски предимно с чужденци – канадци, американци, англичани, гърци, турци, пакистанци.

Лекарката обаче неусетно попада в центрофугата на интернет общуването, която я кара да използва всяка свободна минута, за да седне на компютъра и да чака да се появят онлайн никовете, които започват да ѝ носят усещане за спокойствие, уют, щастие, емоционална тръпка, дори сексуална възбуда.

До момента, в който реалният ѝ живот е този, който започва да изглежда нереален. Дълъг е пътят до осъзнаване на пристрастеността и намирането на сили и воля за отърсване от нея, възвръщане на контрола над живота и заживяването в действителността в хармония с Аз-а.

В диалозите, провокираните от тях дълбоки емоции и поведението на героинята могат да бъдат открити доза наивност и дори известна инфантилност. Затова пък частта с приложените страници от истинския дневник на авторката дава възможност да се оценят добрият ѝ изказ, логичната и критична мисъл и поетичност.

Представянето на книгата, която е дебютна за авторката, която все още не желае да разкрива самоличността си, ще бъде на 23 ноември от 18 часа в Timeless cafe, ул. Кракра 11, София.

Водещи

Най-четени