„Златна лира“ за хореографа на ансамбъл "Пирин" 23.05 | 13:18

Името на Тодор Бекирски се свързва и с ансамбъл "Филип Кутев" и "Тракия"

От Олга Андреева

Тодор Бекирски, главен хореограф на ансамбъл "Пирин", получи почетния знак на Благоевград и бе отличен със "Златна лира" за своята 65-годишнина и 45-годишна творческа дейност.

Известният хореограф е работил с всички големи професионални фолклорни ансамбли в България като "Пирин", "Филип Кутев", "Тракия", но най-тясно творческата му биография е свързана с благоевградския ансамбъл.

Създал е емблематични постановки и за ансамблите "Родопа", "Пазарджик", "Варна", "Сливен", "Дунав", "Странджа", Северняшкия ансамбъл, посочват от община Благоевград.

Негови авторски произведения и спектакли на фолклорна основа са представяни на сцени в САЩ, Канада, Южна Америка, Китай, Австралия и в повечето европейски страни.

Награждаването се състоя снощи пред приятели и почитатели в препълнената зала "Яворов" след двучасовия концерт-спектакъл под наслов "Хляб, сол и вино" на благоевградския ансамбъл, допълва БТА.

Именитият хореограф получи поздравителни адреси и цветя от много културни и образователни институти от страната и чужбина, ансамбли и творчески формации, с които е свързан творческият му път.

"Тодор Бекирски е едно от главните действащи лица за превръщането на ансамбъл "Пирин" във вълшебство от звуци и легенди, в един от символите на нашия град и част от националното ни богатство, допринесли за неговия световен имидж", заяви председателят на Общинския съвет в Благоевград Даниела Савеклиева.

Водещи

Най-четени