„И лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина" 06.08 | 08:03

Честваме Преображение Господне

От Филипа Тодева

"И лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина" (Мат. 17:2)

 


Православният свят чества един от най-светлите празници – Преображение Господне, съобщава Светияд синод на БПЦ. Преображението станало на Таворската планина по време на молитва. "И когато се молеше, видът на лицето Му се измени и дрехата Му стана, бяла, бляскава" (Лука. 9:29).

Божествената природа на Спасителя била неразделна от Неговата човешка природа още от деня на въплъщението. Но скривайки се под покрива на човешката природа, божеството се проявявало в свръхестествени действия, които били безброй много и които са засвидетелствани от хиляди очевидци.

Преображението на Иисус Христос е ярко проявление на Неговото божество, отблясък на Неговата слава, която Той имал у Отца преди сътворението на света.

Свидетели на преображението били само трима от апостолите - Петър, най-горещият изповедник на вярата; Яков, всепреданият учител на надеждата и търпението; и Йоан, вдъхновеният певец на Христовата любов, както и явилите се от небето Моисей и Илия. Явяването на тия велики пророци и разговорът им със Спасителя на човешкия род, а още повече гласът на Бог Отец от небето: "Този е Моят възлюбен Син, Него слушайте", показва, че Преображението е било специално действие на силата и славата на въплътилия се на земята Син Божи.

Водещи

Най-четени