„Истории без особена причина“ от Елена Йончева 19.02 | 14:27

Журналистака и колегата й Николай Николов показват снимки от Сирия, Израел, Сомалия и Палестина

От Гергана Златкова

"Истории без особена причина” е наречена фотографската изложба на Елена Йончева и Николай Николов, която ще представи кадри от съвместните им проекти в горещите точки на света.

Сирия, Израел и Палестина, Сомалия са само едни от местата, които двамата са обиколили с камера и фотоапарат в ръка, заснемайки ежедневието и оцеляването на хората в най-опасните райони на света и в търсене на отговори. 

В Сирия журналистите успяват да стигнат до най-радикалните бунтовнически отряди – "Ан Нусра, "Ахрар ал Шам”,"Ал Тауахид". 

В Израел и Палестина обикалят в продължение на 20 дни и заснемат един от най-трагичните моменти в новата история на двата народа.

Те документират живота на палестинците и израелците по време на израелската военна операция "Закалено олово". По време на тази 22-дневна война загиват стотици мирни жители, хиляди остават без дом.

Фотографиите са направени в периода 8 – 30 януари 2009 г. на територията на Израел и Палестинската ивица Газа в градовете Йерусалим, Здарот и Газа. Снимките са малък отзвук от дългогодишния конфликт между Израел и Палестина, в частност на последиците от израелските бомбардировки над Газа.

В Сомалия Елена и Николай се промъкват до леговището на сомалийските пирати.

На 6 март от 19.00 часа ще има прожекция на филма "Сирия: Бунтовниците на Алепо” и среща с авторите на филма, в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център. Входът за всички е свободен.

Водещи

Най-четени