„Летяща“ работилница подгрява за фестивала на хвърчилата 31.08 | 14:51

Фестивалът на хвърчилата в Шабла е посветен на червеногушата гъска

От Олга Андреева

Арт работилница за изработка на хвърчила от днес, 31 август, ще заработи във Варна, за да подготви младите творци от морския град за второто издание на Фестивала на хвърчилата, който ще се проведе на 22 и 23 септември на брега на морето, южно от Фар Шабла.

Работилницата стартира в 17 часа на трети етаж в мола в града, като в нея могат да вземат участие всички деца и младежи, които обичат хвърчилата, рисуването, приложните изкуства и птиците.

Фестивала на хвърчилата в Шабла е посветен на редкия и емблематичен за района вид птица – червеногушата гъска. Организатори са Българското дружество за защита на птиците и Община Шабла. Участието в "летящото” ателие в търговския център е безплатно, като на всички участници са осигурени необходимите материали за работа.

Преди да започнат творческите си занимания, участниците в работилницата ще открият символично фотографската изложба "Фестивал на хвърчилата – Шабла 2011”, която включва фотоси, заснети по време на миналогодишното издание на фестивала, съобщават от БДЗП.

На 13 септември, отново в 17 часа, подготовката за Фестивала продължава с втора сесия на "летящата” работилница. По време на нейното провеждане ще бъде изработено и изрисувано гигантско хвърчило, символизиращо червеногушата гъска.

Всички измайсторени хвърчила, създадени по време на творческите ателиета, на 14 септември, от 18 часа, ще полетят по време на забавно тържество. Най-добрите хвърчила ще бъдат отличени в три категории - за най-красиво изрисувано, най-майсторски изработено и за най-екологично, което трябва да бъде направено от рециклирани материали.

Водещи

Най-четени