"Мъжкото и женското в българското изкуство" в Антверпен 30.11 | 10:34

Тя ще бъде открита от еврокомисар Кристалина Георгиева

От Кремена Бедерева

Еврокомисарят Кристалина Георгиева ще открие тази вечер в Антверпен изложбата "Мъжкото и женското в българското изкуство", съобщиха от пресслужбата на комисаря.

Изложбата е част от Балканския фестивал, който започва в белгийската провинция. Посетителите ще могат да видят творби на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Светлин Русев, Крум Дамянов, Генко Генков.

Произведенията са част от колекцията на ценителя Хюго Вьотен и представят българина от края на Първата световна война до последните дни на ХХ век. Организаторите отбелязват, че колекцията на Вьотен е най-голямата чуждестранна сбирка на българско изкуство от миналия век до наши дни.

Привлечен от страстта си към лова, той идва в нашата страна преди 17 години, но открива много повече от възможностите за отстрел на дивеч. Сред експонатите, които той притежава, са и произведения на Христо Явашев. Авторите на идеята за показването на постиженията на съвременното българско изкуство отбелязват, че едва в годините след Освобождението у нас е обособена Художествената академия, като скоро след преврата от 9 септември 1944 г. започва унищожение на произведения на изкуството, създадени по-рано.

Едва през 60-те години на миналия век изкуството, което е подчинено на догмите на социалистическия реализъм, отново разполага с известна свобода, като енергията бива насочена към пластични изображения на човека в неговите различни състояния. Като съществен етап се отбелязват промените след 1990 г., когато старите догми са разрушени, но не са заменени от нова стратегия за развитие на изкуството у нас.

Въпреки това се отчита, че съвременните български творци създават живи и запомнящи се произведения, които получават достойно признание в чужбина. Вьотен е роден в малко градче край Антверпен и основава верига супермаркети, която през 2005 г. продава и днес е известна в Белгия като едно от най-успешните бизнес начинания.

Макар и потомствен търговец, неговата най-голяма страст е изкуството. Той поставя началото на своите колекции преди повече от 40 години, като първо подбира основно творби на фламандски автори. През 90-те години на миналия век Вьотен започва да събира и скулптури, които поставя на площ от 15 хектара открити пространства край дома си.

От общо 190 скулптури в обособения от него парк, 160 са на български автори. Вьотен вярва, че изкуството не трябва да бъде затваряно в частните домове, а споделяно с хората. Така той купува стара фабрика край Херенталс, където преди година бе открит център за изкуство, носещ неговото име. Там са обособени галерии, работилници за млади творци, концертни зали. В интернет центърът е на адрес http://sculpturepark.hugovoeten.org.

Водещи

Най-четени