"Свободен пазар" в старата столица 23.05 | 15:33

Първият "свободен пазар" премина успешно

От Таня Георгиева

Първият "Свободен пазар" в старата столица премина при изявен интерес от страна и на млади, и на стари, защото бе нещо различно от досега вижданото. Въпреки прогнозите за дъжд, желаещите, които се включиха в интересната инициатива не бяха малко.

В рамките на два дни десетките посетители изразиха позитивно отношение към идеята да се организира такава форма на разняма и споделиха, че за в бъдеще ще се включат и те със свои "предложения".

"Идеята е всеки месец за по 2-3 дни да се прави такъв пазар. Целта ни е да го популяризираме в България и хората да свикнат да разменят не само вещи, но и да споделят приятни моменти и умения, които да сближат повече хората", изрази бъдещите планове организаторът Марин Абаджимаринов.

Идеята за Свободен пазар идва от Америка, където от 2004 г. се правят ежемесечни пазари. Следващата страна е Канада, след което "добрата практика" се разпространява по света. В България такива пазари са организира във Варна и Русе.

Три чувала с дрехи останаха "несподелени" след първото "издание" на пазара. Някои от тях ще зарадват децата от Център за работа с деца и младежи "Отвори очи" с. Миндя. Останалите ще бъдат дарени на Център "Амалипе", които ще ги дадат на нуждаещи се семейства.

Другият месец ще има отново Свободен пазар, информираха организаторите.

Водещи

Най-четени