"Сиянието на Византия" показва ръкописи от VІ – ХVІІІ век 22.08 | 11:13

Изложба показва украсени гръцки ръкописи от Балканите в периода VІ – ХVІІІ век

От Кремена Бедерева

Изложбата "Сиянието на Византия. Украсени гръцки ръкописи от Балканите VІ – ХVІІІ век”, се открива от 18,30 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Изложбата показва ръкописи от хранилищата на Музей "Бенаки”, Атина, Националната сръбска библиотека, Белград и Музей я на сръбската православна църква в Белград, Шумадийската епископия в Крагуевац, Институт за опазване на паметниците на културата и Народен музей, Охрид, Национална библиотека "Иван Вазов”, Пловдив, Българска академия на науките – Научен архив, София, Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, София, Църковно-исторически архивен институт, София, Център за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев”, Национален архив на Тирана, Албания.

Изложбата е дело на Организационния комитет на ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания "Византия без граници”, който се открива в Софийския университет днес.

Конгресът и изложбата са под патронажа на Президента на Република България, Министерство на културата, Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура.

Водещи

Най-четени