“София – сърцето на културния живот на България” 28.10 | 17:53

Книгата проследява развитието на културния живот в страната след Освобождението до 1944 г.

От Олга Андреева

В Деня на българския художник, 3 ноември, в Мраморното фоайе на Столична библиотека, от 17.00 ч., ще бъде представена книгата "София – сърцето на културния живот на България”.

Книгата проследява развитието на културния живот в страната след Освобождението до 1944 г., отразено в книги от фондовете на Столична библиотека и в статии от българския периодичен печат от онова време.

Поставя се акцент върху представянето на български и чуждестранни художници в изложбените зали на столицата, отразено в цели течения за периода 1878 - 1944 г., съобщиха от дирекция "Култура" на Столична община.

"София – сърцето на културния живот на България” поставя началото на едно по-цялостно и задълбочено изследване относно отразяването на изобразителното изкуство в периодичния печат от Освобождението до 1944 г., давайки ценна информация за пионерите на художествената интелигенция от този период.

Идеята на съставителите е чрез общодостъпен изказ на изложението да се осветлят значителни и интересни факти от бурния културен столичен живот, като за тази цел първата част на книгата има популярен характер и дава обща информация за събития, обекти и личности от разгледания период.

Втората част на книгата представлява анотиран библиографски указател с включени 480 библиографски описания от българския периодичен печат, структуриран хронологично-азбучно, който отразява културния живот в София.

Част от включените статии са почерпени от периодични издания, съхранявани единствено в Столична библиотека, уникални по своето съдържание.

Справочният апарат съдържа различни показалци – на имената (авторите на статии; архитекти, художници, фотографи); на заглавията; географски; на изложбите; предметен показалец; показалец на периодичните издания.

Идеята на съставителите от отдел "Изкуство” на Столична библиотека е изданието да има продължение с разкриване и на музикални, театрални, кинематографични и други събития от този малко изследван период в библиографията върху културната ни история.

Водещи

Най-четени