"Среща на поколенията" закри XXV Международен балетен фестивал във Варна 03.08 | 15:04

Това е най-старият балетен конкурс на света

От Деляна Петкова

"Среща на поколенията” сложи край на най-стария балетен конкурс в света. За 25-ти път сцената на легендарния Летния театър във Варна събра изпълненията на елитни балетисти.

В края на конкурса пък публиката дълго аплодира вдъхновените изпълнения на призьорите и на носителите на награди от предишни издания - Наталия Крапивина, Георги Смилевски, Мария Кичевска, Александър Александров и на аржентинската звезда Максимилиано Гера.

Патрон на празника е вицепрезидентът Маргарита Попова. Всяка държава има нещо, с което се гордее, с което е първа, коментира тя по отношение на фестивала и допълва: "Коя друга държава може да се конкурира с България по отношение на Варненската балетна олимипиада? Това са 48 години, това са 25 издания - няма друга географска точка на света, която да може да се похвали с подобна история".

Балетният конкурс може да бъде визитна картичка за града, за да кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година, предложи вицепрезидентът.


Председателят на фондация "Международен балетен конкурс – Варна” Димитър Димитров пък отбелязва достойното представяне на конкурса в неговото юбилейно издание. "Дори и след загубата на своя създател доц. Емил Димитров, Маждународният балетен конкурс - Варна е жив и продължава да открива бъдещите звезди на световните сцени", коментира той.

Носителите на призове благодариха на журито и на публиката за голямата подкрепа. И ето че и този балетен спектакъл приключи - с много емоции, мъничко тъга заради края на програмата, но и с позитивни очаквания за следващите издания.

Водещи

Най-четени