"Сурва 2013" стартира с "Най-атрактивни невеста и младоженец" 01.02 | 07:01

В тазгодишното 22-ро издание ще се включат 94 маскарадни групи с 6092 участници

От Кремена Бедерева

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва 2013" ще започва в Перник.

В тазгодишното 22-ро издание, което ще продължи до 3 февруари, ще се включат 94 маскарадни групи с 6092 участници, съобщи кметът на града Росица Янакиева.

Нов момент и акцент в програмата тази година е конкурсът "Най-атрактивни персонажи: невеста и младоженец", в който участниците ще представят традиционни рокли и костюми. Ще бъдат организирани и детска творческа работилница, фестивал на кънки, огнено шоу на пл. "Кракра", изложба-базар "Граовска трапеза" и други.

Във втория ден от "Сурва" на концерт в Пернишкия театър ще бъдат представени и други области на изкуствата, характерни за този регион.

Фестивалът в Перник се организира от 47 години.

Той започва като "зимен карнавал", преминава през фазите на национален фестивал, фестивал с международния участие и достига до международен фестивал. През тази година чуждестранните участници са 256, представени в 10 групи, отбелязва БТА. Ще се включат представители от Словения, Сърбия, Македония, Черна гора, Испания, Палестина, Аруба, Индонезия, Гърция и Албания.

Форумът печели все по-голяма популярност, като през 2009 г. Перник е обявен за Европейска столица на маскарадните традиции. За да съхрани и популяризира традицията, Регионалният исторически музей в града е изготвил проект "Народният празник Сурва в Пернишко", с който кандидатства за включване в представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Окончателното решение се очаква през октомври 2014 година. Кметът Росица Янакиева отбеляза, че туристическият поток около фестивала всяка година е доста сериозен, като идеята е този сектор да се развива.

Водещи