„Сурва“ започва с хиляди звънци 13.01 | 10:17

Най-очакваният народен празник в Пернишко извежда сурвакарите по къщите

От Олга Андреева

С песента на хиляди звънци тази вечер ще бъде поставено началото на най-големия зимен празник "Сурва" в пернишкия регион. Автентичният маскарад е най-очакваният народен празник във всяко село, а традицията се предава от баща на син.

Щом се свечери, в центъра на всяко село от региона се запалва ритуален огън и около него започват да танцуват маскирани мъже, за да гонят злите духове.

Обичаят, който е езически и има хилядолетна история, е свързан задължително с носенето на страшни маски на главите. Те изобразяват фантастични животни и могат да достигат височина от два метра.

Идеята е, че колкото са по-плашещи маските, толкова по-голяма е силата им срещу злото, посочва БТА. Преди празника те задължително се държат в тайна, за да изненадат всички и да запазят магическата си сила, но самото им изработване започва още от есента в специални работилници, наречени мечкарници.

Маските са направени от кожи, препарирани животни, рога и пера, а на кръста си мъжете носят тежки хлопатари, заради което често костюмите тежат над 50 кг.

Сурвакарите са най-желаните гости във всеки дом, защото според стара легенда, ако сурвакар поиграе в дома ти, в теб непременно ще се всели доброто. Сурвакарите започват да обхождат къщите по първи петли с пожелания за здраве и берекет. В двора на всяка къща пред стопаните се разиграва обичаят "сватба", който символизира желание за женитба и пълен дом с деца.

Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и др. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве. Мечката гази домакините, за да им носи здраве през годината.

От стопаните се очаква да дарят пари на "сватбарите" и "младоженците", както и да приготвят специална трапеза. Пече се варено кисело зеле с месо, пача, баница със сирене и праз, ритуална погача, туршия, вино и ракия.

Цялата нощ е съпроводена от оглушителен шум, защото се смята, че колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. 

Водещи

Най-четени