"Таралеж" - новият културен проект на Велико Търново 27.01 | 09:52

Предлага богата палитра от културни мероприятия - изложби, концерти, фестивали, постановки

От Станимира Колева

Трима млади художници във Велико Търново са се захванали със задачата да създадат проект за обогатяване на културния живот в старата столица, съобщи Север.бг. Тримата възпитаници на ВТУ със специалност "Скулптура" - Ивелина Русева, Лиляна Георгиева и Дамян Бумбалов, са нарекли своята идея "Таралеж".

Проектът им предлага богата палитра от културни мероприятия - изложби, концерти, фестивали, литературни четения, театрални постановки и работилници, които да покажат, че изкуството във Велико Търново е живо, динамично и развиващо се.

Идеята на "Таралеж" е откриването на клуб за културни инициативи, който да се помещава на Самоводската чаршия. В разработения едногодишен проект се планират срещи на творци от всички форми на изкуството както от страната, така и от чужбина, които да споделят опит и идеи. В клуба ще се предлагат също уроци по рисуване.

Проектът дава отлична възможност за изява на младите творци у нас, които по мнение на инициаторите нямат достатъчно алтернативи пред себе си. Провеждането на разнородните събития, за които ще бъде изготвена програма, биха били и важен фактор за класирането на Търново в престижния избор на Европейска столица на културата през 2019 г.

Творците са се обединили в сдружение с нестопанска цел "Идействие" и срещат подкрепата за реализация на своя проект сред занаятчиите на Самоводската чаршия. Проектът "Таралеж" вече е внесен за одобрение в Община Велико Търново, към която има молба за финансиране, необходимо за покриване нуждите на гостуващите културни дейци.

Водещи

Най-четени