„Тимон Атински“ по Шекспир в „Синема сити“ 07.12 | 17:44

Представлението на Кралския национален театър в Лондон се предава по сателит у нас

От Гергана Златкова

Феновете на прожекциите на Националния театър в Лондон, които се осъществяват традиционно в "Синема сити" могат да бъдат доволни. Защото на 12 декември ще имат възможност да се насладят на последната прожекция на "Тимон Атински" от Шекспир, съобщават от Британския съвет в София, цитирани от БТА.

Билетите са на цена 15 лв. за възрастни и 12 лв. за ученици.

Онлайн резервации се правят на сайта на киното до три дни преди датата на представлението.

Рядко поставяната "Тимон Атински" е странна приказка за пилеенето, дълга и разрухата, написана сътрудничество с Томас Мидълтън.

Главната роля играе Саймън Ръсел Бийл – най-големият театрален актьор на своето поколение според критиката.

Заможен приятел на богатите и силните на деня, покровител на изкуствата, Тимон Атински е заобиколен от паразити и подмазвачи.

Той харчи с размах, а когато хазната му се изпразва, моли приятелите си за помощ, но те му обръщат гръб.

След един последен отмъстителен банкет Тимон се оттегля в реална и емоционална пустош, храни се с корени и излива проклятието си над морално пропадналата Атина.

Рецензиите в пресата акцентират върху актуалността на пиесата:

"Ситуирана в модерен Мейфеър и Канари Уорф и с небрежността на управляващата класа, продукцията на Националния театър намира някои съвсем съвременни връзки с днешната действителност.

Тимон, също като "Лиймън Брадърс", изглежда, затъва заради ликвидна криза. Но, също като при "Лиймън", това прикрива един по-сериозен срив.

След като Тимон вече не може да снабдява своя социален кръг с откривания на галерии, софтпорно балет и щедри бонуси за съмнителни услуги, неговата социална стойност става нула. . . "

Представлението бе излъчено на живо от Лондон на 1 ноември. Това бе последното показване на пиесата в британския Национален театър и бе гледано едновременно от зрителите в над 600 кина по целия свят, включително в България.

На 12 декември ще бъде показано повторение - автентичен запис на живото излъчване.

Сателитното излъчване на постановките на Кралския национален театър е част от глобалната програма National Theatre LIVE, която се осъществява в България благодарение на партньорството между Британския съвет, "Синема сити", програмата "Световен театър в София" на Международния театрален фестивал "Варненско лято" и Столичната община.

Водещи

Най-четени