"Тришна" - класическа приказка със съвременен облик 12.03 | 13:54

Лентата можете да гледате в рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест

От Елена Кирилова

История от Томас Харди, поставена в условията на днешна Индия, може би звучи ужасно неуместно, но всъщност не е така.

Творбата "Тес от рода Д'Абървил" успява да се впише в рамките на тази толкова различна от британската култура, без ни най-малко да накара някого да се усъмни в това, че произведението и локацията не си подхождат.

Тази на практика странна идея хрумва на режисьора Майкъл Уинтърботъм, който решава да претвори любовната трагедия на Харди в един далечен свят, облечен в кожата на киното.

В резултат от всичко това се ражда последният филм на Уинтърботъм - "Тришна", викторианска приказка с боливудски елементи.

Главната роля на младо бедно момиче от селско семейство е поверена на известната от "Беднякът милионер" красавица Фрейда Пинто.

Историята отвежда в бедните земи на индийско селце, в което семейството на Тришна (Фрейда Пинто) едва успява да се справи с немотията. Положението се влошава, когато момичето и баща му катастрофират с джип и главата на семейството вече не може да издържа близките си. Тази тежест пада върху плещите на най-голямата дъщеря.

Неочаквано пътят на работливата Тришна се пресича с този на Джай - млад мъж, син на собственик на верига луксозни хотели. Джай бързо успява да се потопи в шоколадовите очи на девойката и решава да й предложи работа в един от семейните хотели.

Високата заплата изпраща Тришна далеч от близките й, но й позволява да ги спаси от ужасната бедност. Неусетно момичето се влюбва в Джай и тази афера успява да бележи живота и на двамата.

Героинята се впуска в любов, която неравенството между двамата в обществото е на път да разруши. Наследилият хотелите на баща си младеж бавно започва да променя държанието си към своята любима, превръщайки се в неин потисник.

Тришна се изправя пред най-важния избор в живота си – да продължи да търпи зверствата на Джай или да потърси начин за спасение от тази трагедия.

Майкъл Уинтърботъм успява да разкаже една класическа история, като приказка за бедното момиче и принца от големия град. И макар да звучи изтъркано, индийската нотка успява да внесе щипка разнообразие, която със сигурност няма да ви разочарова.

Лентата можете да гледате на 13 март в Cinema City в рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест.

Водещи