"Хари Потър" с БАФТА за изключителен принос 04.02 | 12:12

Филмовата поредица досега не е получила нито един "Оскар"

От Елена Коцева

След като до този момент филмите за Хари Потър не получиха "Оскар", те ще получат награда БАФТА - британският еквивалент на "Оскар"-ите, съобщи Ройтерс.

Отличието за изключителен принос в британското кино ще бъде връчено на авторката на книгите Джоан Роулинг и продуцента на филмите Дейвид Хейман на официалната церемония в Лондон на 13 февруари.

Първите седем филма са натрупали около 6.4 милиарда долара в глобалния бокс офис, според сайта www.boxofficemojo.com.

Втората част от последния филм "Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2" се очаква да излезе по кината на 15 юли.

Филмите за момчето магьосник са били номинирани няколко пъти за "Оскар" - в технически или музикални категории, но нито веднъж не са получавали статуетка. Феновете на Хари Потър, както и хора от екипа, често са коментирали с учудване факта, че така популярната поредица никога не е била номинирана в нито една от по-сериозните категории за актьорско майсторство или режисура.

В официално изявление организаторите на наградите БАФТА казват: "Заглавията за Хари Потър не само създадоха звезди, но и насочиха вниманието към британските експерти във филмовата индустрия, давайки работа на много наши специалисти." Продуцентът Хейман пък е изказал благодарност от името на всички 2 000 човека, работили зад и пред камерата.

 

Водещи

Най-четени