"Хитър Пейо" обедини българчета и македончета 31.08 | 08:30

Деца от България и Македония показаха обща постановка, направена през ваканцията

От Олга Андреева

Съвместното представление "Хитър Пейо" показаха деца от България и Македония в общинския театър в Кюстендил.

Представлението е резутат на работата по проект, реализиран от общинския театър в Кюстендил и театъра в македонския град Щип. 

В спектакъла са използвани мотиви от приказките за  българския герой Хитър Петър и прототипа му в Македония - Итър Пейо, съобщиха от отдел "Култура и духовно развитие". 

Балканската работилница за театър обучава през лятото в театрално изкуство 30 деца от българската община Кюстендил и македонската Щип, посочва БТА. Освен теоретичните, децата посещаваха и практически занимания.

Със спектакъла завършва проектът, в който режисьори, кукловоди, драматурзи и сценографи са децата от  България и Македония. Проектът е на стойност 70 хил. евро, които се отпускат по програмата за трансгранично сътрудничество. 

Вчера пред сградата на общинския театър беше закрито и организираното от община Кюстендил "Детско лято". В началото на лятото пред театъра бе монтиран огромен кът, където децата от града се учеха да изработват кукли, изучаваха техниките на приложното изкуство и рисуването.

 

 

Водещи

Най-четени