„Хъкълбери Фин“ минава през цензура 06.01 | 13:02

В ново издание на приключенския роман на Марк Твен е заличена думата „негър“

От Олга Андреева

Бурни протести последваха решението на американски учен да цензурира Марк Твен като премахне думата "негър" от класическата му творба от 19 век "Приключенията на Хъкълбери Фин", съобщи Ройтерс.

Алън Грибън, който е експерт по творчеството на Твен, обяви решението си да преиздаде класическия приключенски роман като замени на общо 219 места в текста думата "негър" с думата "роб".

Той обоснова решението си с желанието книгата да стане по-достъпна за читателите, тъй като думата nigger все още е обидна за мнозина от тях. Именно заради нея "Хъкълбери Фин" е забранен за изучаване в много училища.

Грибън е изключил от текста на новото издание и думата "индианец" и смята, че същите промени трябва да бъдат направени и в друго известно произведение на Твен - "Приключенията на Том Сойер".

От издателството "New South Books", което ще преиздаде романа, съобщиха, че насроченото за 15 февруари излизане на книгата, е предизвикало лавина от недоволство и в редакцията са получени множество протестни писма срещу готвените поправки.

"Приключенията на Хъкълбери Фин" представлява сатира на социалните отношения в Южна Америка по време на робството. Книгата се смята за един от най-великите американски романи, разказващ историята за пътешествието на едно момче по река Мисисипи.

Водещи

Най-четени