"Цвете за Петя" Дубарова в нейна памет 25.04 | 14:16

Днес поетесата щеше да навърши 54, а си отиде доброволно от този свят едва а 17

От iNews.bg

На 25 април 2016 г. Петя Дубарова можеше да навърши 54, а си отиде доброволно на 17. Остави мисли в стихове и проза, които и възхищават с чувствителната си образност и учудват със зрелостта на мислите, замаха на поетичното въображение и жаждата за един перфектен свят на красота, мир и хармония.

По повод годишнината от рождението на бургаската поетеса учители и ученици от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" поднесоха цветя пред паметника й в Морската градина под надслов "Цвете за Петя". Преди това пък четвъртокласниците изнесоха кратък рецитал с емблематични стихове на останалата завинаги 17-годишна поетеса. 

Къщата-музей "Петя Дубарова" в морския град пък работи с вход свободен за своите посетители на днешния ден, а 150 млади таланти ще участват в националния литературен конкурс на името на поетесата, който се организира всяка пролет.

Отбелязването на рождената дата на Петя Дубарова ще продължи и утре (вторник) с изложба в къщата музей на поетесата под мотото "Деца рисуват, вдъхновени от творчеството на Петя". Инициативата по честванията на отишлата си без време поетеса се провежда за трета поредна година в родния й град.

С дъжда
Петя Дубарова
От спуканите вени на небето
потича неспокоен и студен,
съзира ме, заглежда се във мен,
с езици хладни близва ми лицето.
 
Той ту се свива в локва пред нозете,
треперещ като коте от вода,
ту бяла електрическа звезда
във него се оглежда като цвете.
 
Заслушвам се и чувам как над мене
със капки черни като вишнев сок
той удря по циментовия блок
и нещо му говори със звънтене.
 
Във тази нощ сама съм в тъмнината,
но нищо не навява самота,
защото е изкуство под дъжда
да можеш да говориш със водата.

1978 г.

Водещи