1 млн. лв. за Мадарския конник и Шуменската крепост 13.03 | 17:12

Средствата ще бъдат предоставени от кампанията „Чудесата на България”

От Кремена Бедерева

1 000 000 лв. ще бъдат получени за Мадарския конник и Шуменската крепост от кампанията "Чудесата на България”, съобщи Данаил Данчев, началник отдел "Европейски проекти”.

Тъй като Мадарският конник все още е държавна собственост, средствата за него ще бъдат пестеливи. Те ще бъдат изразходвани за Алея на евромонетите, която ще бъде успоредна на стъпалата към скалния релеф.

Има уверение от Министерството на културата, че Националният историко-археологически резерват "Мадара” ще бъде предоставен за стопанисване и управление на община Шумен и тогава ще бъдат насочени повече средства, отбеляза Данчев пред Агенция "Фокус".

Нуждата от средства за Шуменска крепост е огромна. В момента там тече реставрация за близо един милион лв., а с новия ресурс ще се възстанови изцяло източната крепостта стена.

Там ще бъде инсталирано и светлинно шоу, което да илюстрира с различен цвят четирите периода на владение на крепостта. Ще бъде подготвен и спектакъл, предназначен за големи туристически групи.

Той ще може да бъде показван и през деня, и през нощта, но фокусът е върху вечерното представяне, защото ще бъде много по-атрактивно, каза Данаил Данчев.

Най-четени