100 години от Балканската война 05.10 | 09:49

Спомен за героите от 600-хилядната велика армия

От Филипа Тодева

Историята на Балканската война е история за величието на българския дух, история за героизма, за тези, които само за една нощ се превръщат от земеделци, чиновници и занаятчии в истински воини.

Това е и историята на един нетраен, но първи подобен съюз между балканските държави - съюз, който слага край на вековното османско господство на Балканския полуостров.

Веднага след като Фердинанд обявява война на Османската империя, започва мобилизацията.

Армията на България още в далечната 1912 година се състои от над 600 000 души, като само в действащата са над 360 хиляди. Останалите са разпределени в доброволческите отряди. Бежанци от Османската империя, които не са приети да служат в армията сформират Македоно-Одринското опълчение, в което влизат близо 15 хиляди души.

Тези хора превръщат Балканската война във венец усилията на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г.

Струва си 100 години по-късно да отдадем почит на загиналите 48 хиляди българи. Възстановявайки спомена за загиналите, Държавна агенция "Архиви" си поставя задача да съгради отново прекъснатата от времето семейна връзка между живите днес наши съвременници и загиналите преди близо 100 г. техни прадеди.

Вече има сайт, от който всеки може да разбере къде са погребани неговите деди, участвали във войната. Всеки може да види кои са героите, чиито щикове изковават бляскавите победи при Люлебургас, Лозенград, Чаталджа, Шаркьой, Булаир и Одрин.

Водещи

Най-четени